Top
x
Blog
Ενημέρωση Σώμα Υγιές Μέσα κι Έξω!
Μαθήματα Χορού

Σώμα Υγιές Μέσα κι Έξω!

Η Δονάτα Λεκατσά είναι μια νεαρή γυναίκα που τελείωσε τα οικονομικά αλλά την κατέκτησαν οι τέχνες και δη ο χορός. Είναι μια lindy hopper που χορεύει ζευγαρωτή κάνοντας φιγούρες με τις κλος φούστες της. Πριν από δυο χρόνια αποφάσισε να κάνει το χόμπι της επάγγελμα, εγκαταλείποντας το φαρμακείο στο οποίο εργαζόταν. Έτσι, άνοιξε μια σχολή φυσικής άσκησης, που περιλαμβάνει γιόγκα, πιλάτες και swing.
Όπως αποκαλύπτει η ίδια αναφερόμενη στις νέες τάσεις της σωματικής άσκησης, ίσως η σκληρή σουηδική γυμναστική με τα βαράκια και τις εξαντλητικές ασκήσεις, να ανήκει στο παρελθόν. Οι νεαροί πιεσμένοι από το στρεσογόνο περιβάλλον στρέφονται σε πιό εναλλακτικές μορφές άσκησης με έμφαση στη γιόγκα και το χορό.

Πώς ορίζεται η φυσική άσκηση στις μέρες μας;

Στην εποχή μας έχουμε πολλές επιλογές για καθημερινή φυσική άσκηση. Θα έλεγα πως είναι η άσκηση στα γυμναστήρια ενόργανη και μη, τα παραδοσιακά ομαδικά αθλήματα στους αθλητικούς συλλόγους, οι αγώνες δρόμου και ποδηλασίας, τα αθλήματα στη θάλασσα ή στο βουνό, τα διάφορα είδη χορού αλλά και άλλες εναλλακτικές πρακτικές όπως η yoga, το pilates και άλλα. Όλα αυτά υπάρχουν στον δυτικό μοντέρνο τρόπο ζωής και ο καθένας επιλέγει αυτό που του ταιριάζει καλύτερα! 

Ισχύει το «νους υγιής εν σώματι υγιεί»;

Τα ρητά των Αρχαίων Ελλήνων είναι διαχρονικά και αποπέμπουν μεγάλη σοφία. Φυσικά και ισχύει στις μέρες μας το «νους υγιής εν σώματι υγιεί» , αφού  ο σύγχρονος, σύνθετος τρόπος ζωής και ο αυστηρός ρυθμός της καθημερινότητας απαιτούν ισορροπημένη σωματική αλλά και ψυχική υγεία. Υπάρχει  πολύς κόσμος που αναζητά κέντρα και σχολές που να φροντίζουν το ”μέσα” με το ”’έξω”. Γιατί αν δεν είμαστε μέσα μας καλά τότε όσο και να φροντίσουμε το σώμα, πάντα θα νιώθουμε μισοί.

Τι είναι η καινούρια τάση για τη σωματική άσκηση;

Οι τάσεις στη σωματική άσκηση τα τελευταία 5 χρόνια είναι δύο. Υπάρχει μια μερίδα κόσμου που αναζητά την καθαρή σωματική άσκηση και τα γρήγορα αποτελέσματα μέσα από τα διάφορα κέντρα κυκλικής προπόνησης και τους personal trainers. Υπάρχει όμως και μια άλλη μεγάλη μερίδα κόσμου που έχει στραφεί προς διάφορες άλλες εναλλακτικές μορφές άσκησης με ενδυναμωτικές αλλά και θεραπευτικές ιδιότητες τόσο για το σώμα όσο και την ψυχή. Αναζητούν πρακτικές που να προσφέρουν άσκηση, ενδυνάμωση, ανακούφιση αλλά και ευχαρίστηση.

Βλέπουμε στροφή μεγάλη προς τη γιόγκα, ο κόσμος έχει ανάγκη από αποφόρτιση;

Υπάρχει πράγματι μεγάλη στροφή του δυτικού κόσμου στη γιόγκα αλλά και σε άλλες πρακτικές εξ Ανατολής τα τελευταία χρόνια και μέσα στα επόμενα αυτή η στροφή θα γίνει εντονότερη. Η γυμναστική παύει να είναι μόνο γράμμωση με βάρη στα γυμναστήρια. Ο κόσμος έχει ανάγκη από το συνδυασμό της φυσικής εξάσκησης με την πνευματική χαλάρωση. Ο χαοτικός και αγχώδης τρόπος ζωής άλλωστε το απαιτεί.

Γιατί επιμένετε στο swing;

Το Swing δεν είναι μια μόδα που αργά ή γρήγορα θα ξεπεραστεί. Αντιθέτως υπάρχει πάνω απο 10 χρόνια στην Ελλάδα και ακόμα περισσότερα στο εξωτερικό. Απλώς σε εποχές κρίσης που οι άνθρωποι έχουν ανάγκη απο αισιοδοξία, χαρά και εκτόνωση, χοροί σαν το Swing ανθίζουν. Λειτουργούν σαν ψυχοθεραπεία! Δεν είναι τυχαίο που ο χορός αυτός λειτούργησε και βοήθησε στη δεκαετία του ’20 εν μέσω του αμερικάνικου κραχ αλλά και στον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο ως αντίσταση στους Γερμανούς. Είναι ένας τρομερά χαρούμενος vintage χορός για ζευγάρια, ιδανικός για socializing. Τον αγαπάς με την πρώτη κίνηση και μπορεί να σου χαρίσει καινούριες παρέες, ταξίδια, πάρτι και φυσικά την αερόβια άσκηση που επιθυμείς με τον πιο διασκεδαστικό τρόπο. Σε κάνει να αισθάνεσαι ζωντανός, δημιουργικός και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

Τι σημαίνει εναλλακτική άσκηση;

Εναλλακτικές μορφές άσκησης είναι αυτές που ξεφεύγουν από την κλασική γυμναστική στο γυμναστήριο. Μπορεί να είναι η άσκηση έξω στη φύση με κάποιον προπονητή σε μέρη που δεν είναι συνηθισμένα. Εναλλακτική άσκηση θεωρείται η yoga αλλά και το garuda που κάνουμε εμείς καθώς συνδυάζει yoga, pilates και χορό. Επίσης εναλλακτικά γυμνάζεσαι και με τα workouts μπαλέτου που είναι στη μόδα και βοηθούν πολύ στη σωστή στάση του σώματος και στην ενδυνάμωση του κορμού και των ποδιών.

Τι προσφέρει το πρόγραμμα σας και γιατί;

Το πρόγραμμα στο Hobnob προσφέρει έναν συνδυασμό διαφορετικών εναλλακτικών πρακτικών για τα Νότια προάστια. Έναν συνδυασμό yoga, pilates, garuda, μπαλετικού workout, χορό (swing, αφρικάνικο και musical) αλλά και πολλά ακόμα για όλες τις ηλικίες. Όλα αυτά με επιλογή άριστα εκπαιδευμένου προσωπικού που το κάνει από αγάπη για τον άνθρωπο και όχι για βιοπορισμό. Ο χώρος μας είναι ζεστός και οικείος σα σπίτι και τα τμήματα ολιγομελή με εξατομικευμένη άσκηση, πλαισιωμένη με ανάλογη μουσική. Όλα μας τα μέλη γνωρίζονται μέσα απο πάρτι και events που κάνουμε και έτσι η ατμόσφαιρα είναι χαλαρή και φιλική.

Ποιά είναι η πελατεία ενός τέτοιου μπουτίκ-κλαμπ σωματικής άσκησης;

Οι hobnobbers είναι άνθρωποι κάθε ηλικίας αλλά έχουν όλοι ένα κοινό χαρακτηριστικό. Δείχνουν πιο νέοι απ’ ό,τι είναι και είναι ανήσυχα πνεύματα που ψάχνουν σε όλους τους τομείς της ζωής τους το διαφορετικό. Έρχονται στο Hobnob γιατί έχουν βαρεθεί τα γυμναστήρια και δεν θέλουν πιά να ασκούνται με το ζόρι, χωρίς καμία ευχαρίστηση. Έχουν ανάγκη απο προσοχή και ποιότητα σε ο,τι κάνουν. Για εμένα είναι ξεχωριστοί! Οι περισσότεροι είναι άνθρωποι που θα έκανα παρέα και έξω!

Τι είδους ηλικίες προσελκύει η πρότασή σας;

Όλες τις ηλικίες απο 4 έως 10 ετών καθώς έχουμε παιδικά προγράμματα και ενήλικες μέχρι 80 ετών αφού ασχολούμαστε και με therapy yoga for seniors. Το κοινό που προσελκύουμε περισσότερο όμως είναι άτομα απο 28-45 ετών.

Πώς από τα οικονομικά περάσατε στη γυμναστική και το χορό;

Ασχολούμαι με το χορό από πολύ μικρή ηλικία έχοντας περάσει από διάφορα είδη χορού για να καταλήξω με μεγάλη μου χαρά στο Swing. Επίσης όλα μου τα πτυχία στα οικονομικά με τελευταίο αυτό στην επιχειρηματικότητα με έχουν βοηθήσει πάρα πολύ στη δημιουργία αλλά και στην υλοποίηση της ιδέας μου τα τελευταία 3 χρόνια καθώς το Hobnob χρειάζεται γνώσεις και εμπειρία οργάνωσης και διοίκησης για να λειτουργήσει. Αυτό που με ώθησε ώστε να γίνει πραγματικότητα ήταν αρχικά το κίνητρο να κάνω το χόμπι μου δουλειά αλλά και η τελευταία πολυετής επαγγελματική μου εμπειρία σε χώρο υγείας. Εκεί συνειδητοποίησα πως οι άνθρωποι έχουν ανάγκη απο φροντίδα σώματος και πνεύματος και φυσικά έχουν ανάγκη απο αισιοδοξία.

Ποια είναι τα όνειρα σας για το Hobnob, που θα το λέγαμε και start-up;

Τα όνειρά μου για το Hobnob είναι να γίνει το hobnobbing τάση αλλά να διατηρεί αυτή τη φρεσκάδα και τη ζεστασιά καθώς αναπτύσσεται. Eλπίζω με τα χρόνια να γίνει η παρέα του μεγαλύτερη και πιο ενεργή. Δεν έχω μεγαλεπήβολα σχέδια αλλά είμαι αισιόδοξη και δημιουργική. Ποτέ δεν ξέρεις που μπορεί να σε οδηγήσει η ζωή..!

Πηγή Huffpost Greece

 

hobnob
Καλωσορίσατε στο Hobnob