Top
x
Blog
Dance Το Hobnob και η Donata μας μαθαίνουν Lindy hop και Swing jazz στα νότια

Το Hobnob και η Donata μας μαθαίνουν Lindy hop και Swing jazz στα νότια


Οι #Southernhoppers είναι πια γεγονός. Χορεύουν παντού swing και ξεσηκώνουν κύμα χαράς και αισιοδοξίας.

Κείμενο: Πωλίνα Παρασκευοπούλου Nou-pou.gr

Η πρόσκληση να πάω να δοκιμάσω swing ήρθε (πολύ εύστοχα) μια εβδομάδα, που τα κέφια μου ήταν πιο ντεφορμέ και από αποτυχημένο κέικ που δεν φούσκωσε στο ψήσιμο. Αλλά δε λέω ποτέ όχι σε μια καινούρια πρόκληση, ιδίως όταν αυτή περιλαμβάνει χορευτικές φιγούρες.

 

 

Η ονομασία «swing» μου ήταν γνώριμη, αμφιβάλλω όμως αν είχα δει ποτέ (έχοντας πλήρη συνείδηση) να χορεύουν αυτό το χορό που άνθισε στη δεκαετία του ’20 εν μέσω του αμερικάνικου κραχ αλλά και στον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο ως αντίσταση στους Γερμανούς. Γιατί αν δεν μπορείς να το αποφύγεις, διασκέδασέ το.

 

 

Ένα Δευτεριάτικο βράδυ λοιπόν, κατέφθασα στο νέο χώρο εναλλακτικών δραστηριοτήτων Hobnob στη Γλυφάδα, με φόρεμα εποχής γιατί το πρώτο βήμα είναι να μπαίνουμε στο mood (says who? Μη με ρωτήσεις). Η Δονάτα, ο Δημήτρης, η Μαρία ήταν πανέτοιμοι να μας μεταδώσουν αυτό τον τρελοχορό που θα έφτιαχνε το κέφι ακόμη και του Εμπενίζερ Σκρουτζ τα Χριστούγεννα. Άλλο να στο λέω κι άλλο να το ζεις. Θα το αντιληφθείς από το πρώτο λεπτό που οι swinging jazz ήχοι θα πλημμυρίσουν το χώρο και δεν θα μπορείς να συγκρατήσεις τα πόδια σου από το να μην κάνουν αυθόρμητες χορευτικές κινήσεις. Αλλά επειδή κανείς μας δε γεννήθηκε Billy Eliot, γι΄ αυτό υπάρχει η Δονάτα και το Hobnob.

 

 

Το ζέσταμα περιλαμβάνει βηματισμούς του swing χορού πριν ενωθούμε σε ζευγάρια, που στην πραγματικότητα ονομάζεται «Lindy Hop». Εκείνη την εποχή ήταν δημοφιλής ο Charles Lindbergh, ο πρώτος άνθρωπος που πραγματοποίησε υπερατλαντικό ταξίδι με αεροπλάνο χωρίς στάση. Δεν είχε σχέση με το χορό αλλά ήταν πολύ δημοφιλές το γεγονός αυτό και έτσι εμπνεύστηκαν από τον ίδιο και το «πέταγμά» του την ονομασία για αυτόν τον «χοροπηδηχτό» χορό.

 

 

Ακόμη κι αν δεν καταφέρεις να κάνεις αμέσως σωστά τα βήματα, η μουσική, η ενέργεια που βγάζει αυτός ο χορός σε προκαλούν να στροβιλιστείς μαζί του. Αν μπεις σ’ αυτό το χορό, θα χορέψεις ο κόσμος να χαλάσει! Και δε θα χορέψεις απλώς, θα γίνεις από την πρώτη στιγμή μέλος μιας χαρούμενης παρέας, θα συνδεθείς με άλλους ανθρώπους. Γι’ αυτό άλλωστε δε γίνονται όλα;

 

 

Σε εποχές κρίσης που οι άνθρωποι έχουν ανάγκη από θετική ενέργεια, αισιοδοξία, χαρά και εκτόνωση, χοροί σαν το Swing ανθίζουν, γιατί λειτουργούν σαν ψυχοθεραπεία. Δεν είναι τυχαίο που ο χορός αυτός ξεκίνησε στο μεσοπόλεμο, -στο Χάρλεμ και συγκεκριμένα στο Savoy Ballroom-, μια δύσκολη περίοδο για την Αμερική σε συνδυασμό με το «great depression», τη μεγάλη οικονομική κρίση. Κάτω από αυτές τις συνθήκες ο κόσμος αναζητούσε απεγνωσμένα να εκφραστεί, να χορέψει, να ακούσει μουσική. Το swing τους έκανε να νιώθουν ζωντανοί, τους ανέβαζε την αυτοπεποίθηση και ξυπνούσε μέσα τους τη χαμένη αισιοδοξία. O Lindy Hop αναβίωσε τη δεκαετία του ’80 στο εξωτερικό, υπάρχει πάνω από δέκα χρόνια στην Ελλάδα και η παρουσία του άρχισε να γίνεται πιο έντονα αισθητή τα τελευταία χρόνια όταν τα προβλήματα χτύπησαν κόκκινο και η ανάγκη για μια δημιουργική διέξοδο έγινε πιο επιβεβλημένη από ποτέ.

 

 

 

Το swing χορεύεται σε ζευγάρια αλλά σβήσε από το μυαλό σου σκηνές tango και salsa. Εδώ δεν υπάρχει ντάμα και παρτενέρ. Εδώ υπάρχουν leaders και followers. Ο άντρας οδηγεί τα βήματα, τα χέρια είναι ελεύθερα να κουνιούνται δεξιά κι αριστερά από το σώμα, όπως τα ωθεί η κίνηση των ποδιών μας, που αν τη μεταφράζαμε μεταφορικά θα συμβόλιζε αδιαμφισβήτητα τη χαρά. Διαθέτει μια ρυθμικότητα που προέρχεται από τη swing μουσική και χαρακτηρίζεται από εναλλαγή κλειστών-ανοιχτών θέσεων, αυτοσχεδιασμό και ελευθερία. Αυτόν τον χορό, τον αγαπάς από την πρώτη στιγμή. Σου χαρίζει tempo στη ζωή σου, χαρά, socializing, καινούριες παρέες, πάρτι, αλλά και την αερόβια άσκηση με διασκέδαση.

 

Κάθε βράδυ στην Αθήνα υπάρχει κι από ένα swing πάρτι για να πας και να σου φτιάξει το κέφι. Και αν δεν θες να τρέχεις προς το κέντρο, ευτυχώς υπάρχουν οι Southern Hoppers που διοργανώνουν swing βραδιές στα νότια. Αν δεν τους έχεις δει να χορεύουν ήδη σε κάποιο event, στα οποία συμμετέχουν για να μεταδίδουν τη χαρά που νιώθουν οι ίδιοι και σε άλλους ανθρώπους, τότε θα έπρεπε να πας να τους δεις κάποια βραδιά swing. Ακόμη κι αν δεν ξέρεις ούτε μισό βηματισμό, δεν θα κρατιέσαι να τους ακολουθήσεις! Η μουσική άλλωστε, από μόνη της είναι τόσο ευχάριστη και ξεσηκωτική που αποτελεί και η ίδια μια διέξοδο από τα προβλήματα. Και αν θέλεις να γίνεις και swing χορευταράς ή χορευταρού, στο νέο τμήμα αρχαρίων στο Hobnob θα μάθεις τον τρόπο.

 

Και μην ξεχνάς. It don’t mean a thing if you ain’t got that swing.

 

-Lindy hop NEW beginners Δευτέρα 20:00-21:15

-Lindy hop improvers Δευτέρα 21:15-22:30
-Lindy hop intermediate Τρίτη 20:45-22:00
-Authentic solo jazz dance improvers Πέμπτη 21:00-22:15
-Authentic solo jazz dance NEW beginners Τετάρτη 20:30-21:45 από Νοέμβρη
hobnob
Καλωσορίσατε στο Hobnob