Top

Διαλογισμός/ Meditation

Κάνε εγγραφή και κράτηση τώρα

Τι είναι ο διαλογισμός

Ο διαλογισμός είναι ταξίδι, μοναδικό και ανεπανάληπτο που πρέπει να το βιώσεις για να το κατανοήσεις. Είναι προσωπική εμπειρία, πολύτιμη και ανεξάντλητη που μας συνδέει με την πηγή της γαλήνης. Είναι μάθημα ζωής, γιατί μας ανοίγει καινούργια μονοπάτια που οδηγούν στην εσωτερική πληρότητα. Είναι πολύτιμο εργαλείο, γιατί μπορεί να βελτιώσει την καθημερινότητά αλλά και την υγεία μας. Όλα αυτά όμως δεν σημαίνουν ότι ο διαλογισμός είναι κάτι δύσκολο, βαρύ και σοβαρό. Ο διαλογισμός είναι μια φυσική κατάσταση στην οποία μπορούμε να μπούμε ανάλαφρα και χαρούμενα.

Όταν λέμε “διαλογισμός” πρέπει να έχουμε στο νου μας δύο διαφορετικά πράγματα: την πνευματική πρακτική του διαλογισμού και την κατάσταση του διαλογισμού. Η πρακτική του διαλογισμού είναι η πνευματική άσκηση που κάνει κάποιος προκειμένου να πετύχει τον διαλογισμό. Αυτό μπορεί περιλαμβάνει διάφορες τεχνικές όπως ο κινητικός διαλογισμός, η συγκέντρωση, η επανάληψη ενός μάντρα κ.α. Καθώς δεν υπάρχει στην ουσία σωστή ή λάθος τεχνική, μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε ως το μέσο που χρησιμοποιεί κάποιος. Οι διαφορετικές πρακτικές προσφέρουν στον ασκούμενο την «πνευματική μέθοδο». 

Είναι ένας καμβάς, ένας μπούσουλας με τον οποίο ο ασκούμενος δημιουργεί την  εσωτερική ατμόσφαιρα, μέσα στην οποία θα ανθίσει το ταξίδι της εξερεύνησης. Τι είναι αυτό που εξερευνούμε κατά την πρακτική του διαλογισμού; Τίποτε άλλο από την φύση του νου. Ωστόσο αυτή η πνευματική εμπειρία είναι τόσο ξεχωριστή που τίποτε άλλο δεν μπορεί να την αντικαταστήσει. Το καταπληκτικό είναι ότι είναι προσβάσιμη σε όλους. Ο καθένας μπορεί να την βιώσει και μάλιστα με πολλά οφέλη. Όταν κάποιος ασκεί τον διαλογισμό έχει στόχο «να μπει» όπως λέμε σε διαλογισμό. Η κατάσταση του διαλογισμού, είναι μια πνευματική εμπειρία στην οποία ο διαλογιζόμενος έχει βρει ένα κλειδί. Έχει καταφέρει να ανοίξει μια πόρτα και βιώνει την απόλυτη γαλήνη. Στον διαλογισμό ο άνθρωπος είναι σε αβίαστη ηρεμία, δεν κάνει καμία προσπάθεια, απλά βιώνει την ποιότητα της αγάπης. Βρίσκεται σε κατάσταση απόλυτης συνειδητότητας, ο νους του είναι σε εγρήγορση ενώ συγχρόνως βιώνει την απόλυτη ηρεμία. Όταν κάποιος είναι «φωτισμένος» -όπως οι μεγάλοι πνευματικοί δάσκαλοι-, έχει κατακτήσει πια την τεχνική. Μπορεί να την υπερβαίνει και να βρίσκεται τόσο αυθόρμητα όσο ένα βλέμμα ή μια χειρονομία, σε κατάσταση διαλογισμού την οποία βιώνει ως διαρκή εμπειρία.

Τα οφέλη του διαλογισμού

Ο διαλογισμός μας κάνει καλό. Ειδικά στις μέρες μας που η καθημερινότητα είναι δύσκολη, απαιτητική, στρεσογόνα, το να έχετε 5-10 λεπτά πνευματικής χαλάρωσης μπορεί να γίνει η προσωπική σας όαση. Μέσα από την όαση αυτή θα αντλήσετε καινούργιες δυνάμεις για να ξεκινήσετε ή να συνεχίσετε την μέρα σας.

«Ο διαλογισμός αυξάνει την πνευματική πειθαρχία και την θέληση. Μπορεί να μας βοηθήσει να ελέγξουμε τις παρορμήσεις και να θεραπευτουμε από εξαρτήσεις και προσκολλήσεις.» Πρόσφατη έρευνα στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια (UCLA) απέδειξε ότι οι άνθρωποι που διαλογίζονται για μακρό χρονικό διάστημα στην ζωή τους -κατά μέσο όρο είκοσι χρόνια- έχουν αποδεδειγμένα νεανικότερα εγκεφαλικά κύτταρα και μεγαλύτερο όγκο φαιάς ουσίας. Ο διαλογισμός βελτιώνει τα επίπεδα του ύπνου, ρίχνει τα επίπεδα του στρες στον οργανισμό, μπορεί να σας φέρει κοντά στον πραγματικό σας εαυτό.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι μπορεί να σας βοηθήσει να δουλέψετε τραύματα και εμπειρίες από το παρελθόν αλλά και να αναγνωρίσετε τις βαθύτερες επιθυμίες επιθυμίες και ανάγκες σας. Ο διαλογισμός μπορεί να λειτουργήσει σαν εργαλείο προσωπικής εξέλιξης. Όσο παρατηρούμε τον νου και την φύση του, τόσο καλύτερα μαθαίνουμε τον εαυτό μας. Και όσο περισσότερο κατακτάμε την αυτογνωσία τόσο καλύτερα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της καθημερινότητας. «Ο διαλογισμός μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα κατάθλιψης και στρες στον οργανισμό και να ενισχύσει το μοντέλο θετικής σκέψης. Επιστημονικές έρευνες δείχνουν πως εγκαθιστώντας την πρακτική του διαλογισμού στην καθημερινότητά μας μπορεί να μας βοηθήσει να διατηρήσουμε τα οφέλη του μακροπρόθεσμα» Όταν ξέρουμε ποιοι είμαστε τότε νιώθουμε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και τότε μόνο μπορούμε να αναπτύξουμε και τις ποιότητες της συμπόνιας και της κατανόησης για τους άλλους. Ο διαλογισμός μας συνδέει με την ποιότητα της αγάπης τόσο για τον εαυτό μας όσο και για τους γύρω μας. Ο διαλογισμός μπορεί να μας βοηθήσει να ησυχάσουμε το νου και να αρχίσουμε να παίρνουμε απόσταση από τις “αυτόματες σκέψεις” οι οποίες είναι συνδεδεμένες με χαμηλότερα επίπεδα ευτυχίας και υψηλότερο στρες. Ο νους χαρακτηρίζεται από μια λειτουργία που διεθνώς ονομάζεται DMN (default mode network) ή αλλιώς «monkey mind». Όταν αυτή η λειτουργία ενεργοποιείται ουσιαστικά ο νους μας περιπλανιεται ασκόπως σε σκέψεις που αφορούν το παρελθόν ή το μέλλον, προκαλλώντας νοητική κόπωση και ψυχολογικό στρες. Πολλές έρευνες μεταξύ των οποίων αυτή που διεξήγαγε το πανεπιστήμιο του Yale, απέδειξαν ότι οι ο εγκέφαλος των ανθρώπων που συστηματικά ασκούν πρακτικές διαλογισμού έχει αναπτύξει την δεξιότητα να περιορίζει την λειτουργία των αυτόματων σκέψεων.

Η πνευματική εμπειρία του διαλογισμού είναι μια εμπειρία πολύ καθησυχαστική. Είμαστε όλοι μας εκτός από βιολογικές υπάρξεις και πνευματικές και ο διαλογισμός μας φέρνει κοντά στην πνευματική εμπειρία της ίδιας μας της ύπαρξης. Η ανθρώπινη ύπαρξη είναι από μόνη της ένα ζωντανό θαύμα, είναι η απόδειξη της ανώτερης διάνοιας που υπάρχει στο σύμπαν. Διερευνώντας την φύση του νου μέσα από τον διαλογισμό, μπορούμε να βιώσουμε την εμπειρία της ένωσης μας με την ανώτερη διάνοια της οποίας αποτελούμε ένα συγκοινωνούν δοχείο. Όταν γνωρίσουμε την θεϊκή μας υπόσταση, θα καταλάβουμε πως μπορούμε να εμπιστευτούμε τον εαυτό μας στην ίδια την ζωή και αυτό θα μας γεμίσει με δέος, αισιοδοξία και αίσθημα σιγουριάς και προσωπικής γαλήνης.

Κάθε 1η Πέμπτη του μήνα μετά το μάθημα Yoga flow

Πρόγραμμα Μαθημάτων

Twist, stretch, heal…

Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο
19.00
Yoga flow All levels
Αγγελική Λαλαγιάννη
19.00
20.15
20.00

Πέμπτη

Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο
19.00
Yoga flow All levels
Αγγελική Λαλαγιάννη
19.00
20.15
20.00

Πέμπτη

No lessons-events available!
Κάνε εγγραφή και κράτηση τώρα
hobnob
Καλωσορίσατε στο Hobnob